ללמוד לפגוש את הרגשות

לרגשות טבע זמני וחולף. רגשות לא אמורים להישאר בתוכנו הרבה זמן.
אם כך קורה סימן שאנחנו עושים משהו כדי להאריך את "חיי המדף" שלהם בתוכנו.
בדרך כלל זה מתבטא בהימנעות מלחוות אותם במלואם, ממקום מכיל ומקבל. 

רובנו גדלנו בעולם שעודד אותנו לקרב בברכה לחיינו רגשות נעימים ולהרחיק מאתנו רגשות לא נעימים. כך הסכמנו בתהליך הסוציאליזציה, לרוב לא במודע, לקבל לתוכנו רק חלק מאתנו, החלק הנעים. לעומת זאת, החלק הלא נעים נשאר דחוי, לרוב חלק זה עורר בנו שיפוטיות וביקורת.


מצב שבו אנו מקבלים רק חלק מהרגשות שלנו יוצר חיים לא מאוזנים. בהם למרות שיש חתירה למימוש עצמי, מימוש זה אינו מתאפשר במלואו. מימוש עצמי מלא יכול להתאפשר רק בהינתן ביטוי מלא של כל ספקטרום הרגשות שבנו. 

על מנת שביטוי כזה יקרה עלינו לתרגל מפגש עם הרגשות. אשר בתורו יוביל לבגרות רגשית שתהווה את הבסיס והיסוד למימוש העצמי. לו אנו זקוקים על מנת לחוות חוויית חיים מלאה.


כדי להגיע לבגרות רגשית עלינו להתבונן בכנות במערכת היחסים שטיפחנו, במודע או שלא, עם הרגשות הלא נעימים שבתוכנו. אותם רגשות הצפים לעיתים כאשר החיים, או אנשים, לוחצים לנו על "הכפתורים". אם נסכים במודע להתבונן במערכת היחסים שלנו עם הרגשות הלא נעימים ולשנותה, נלמד לקבל ברכות את המפגש עם הכאב הבלתי נמנע שכרוך במפגש עמם. כמו גם נתחיל לבטא את העצמי האותנטי שלנו במלואו. 

על מנת להתחיל לשנות את המערכת יחסים שלנו עם הרגשות הלא נעימים, עלינו ללמוד לקבלם כפי שהם. בכך שנאפשר להם לעבור דרכנו, פיזית דרך הגוף, ללא שפיטה עצמית. מפגש שכזה מאפשר לרגשות הלא נעימים שבנו לתת לנו את המתנה שהם באו להעניק לנו.


על מנת לקבלם כפי שהם, עלינו לאפשר לרגשות כמו עצב, תסכול, ייאוש, קנאה, כעס ועוד, להשתחרר דרכנו. בצורה שהם בוחרים להתגלם דרכנו בזמן אמת. הדרך שהם בוחרים להתגלם תתגלה לנו מתוך הקשבה לגופנו. אשר לא פעם יכול להתבטא כמועקה בחזה, בכי או כיווץ בגרון.


בטיפול אנו יוצרים מרחב בטוח לחוות את אותם רגשות ו/או תחושות מבלי לחשוב אותם או להזדהות עמם. אנו מאפשרים להם להיות בנו, כך שהם יוכלו לעבור דרכנו באופן שנוכל ללמוד ולהבין את המסר שהם באו להעניק לנו.


נתרגל איך לפגוש את הרגשות הלא נעימים ממקום פתוח ומקבל, במקום תנועה אוטומטית של כיווץ וסגירה. מה שלא פעם מגיע לנו בצורה טבעית מול רגשות נעימים, אשר לרוב מעוררים בנו חוויה של פתיחות ללא התנגדות או שיפוטיות כגון: שמחה, אהבה, הודיה והתרגשות. רגשות נעימים אלו מתבטאים לרוב בגופנו בהתרחבות הלב. בתחושות של נעימות בחזה, פרפרים בבטן ו/או קלילות.


אפשור חווית הרגשות והתחושות במלואם ללא שיפוטיות, מתוך מקום של נוכחות מקבלת, מוביל לכך שנזכה לקבל את המתנות שאותו מפגש עם הרגשות הלא נעימים בא להעניק לנו. מפגש אשר בין היתר נועד גם לסייע לנו להשתחרר מהתקיעות. אותה תקיעות שנוצרה מהרגל ההימנעות מהכאב הטבעי שבתוכנו. 

אם נבחר להתמיד בתרגול המפגש עם הרגשות הלא נעימים, עם הזמן בתוך המסע הזה נגלה שמשהו השתנה בנו. נגלה שהתחלנו לטפח בתוכנו איכות של יציבות פנימית. יציבות פנימית שנובעת מתוך מפגש שלם עם כל מה שעולה בנו. מתוך כך שאנו בוחרים לקבל את כל החלקים שקיימים בנו. הנעימים והלא נעימים בצורה שיוויונית.


טיפוח איכות היציבות הפנימית תעניק לנו בטחון להעז ולהתמסר בנוכחות מלאה לכל הרגשות שהחיים מעוררים בנו ובתוכנו. כך נוכל לסמוך על הדרך, לפגוש את אי הודאות בתוכה ממקום של סקרנות וחדוות גילוי. זאת לאחר שלמדנו לטפח יציבות ובגרות רגשית פנימית מול הרגשות העוצמתיים, הנעימים והלא נעימים, שהחיים לא פעם מעוררים בנו.


במצב כזה, נוכל להרשות לעצמנו להעז לצאת לטייל במחוזות מרתקים ונפלאים בתוכנו ומחוצה לנו. ואולי יום אחד בזכות העבודה וההרגלים המיטבים שטיפחנו, נגלה כי הטיולים הכי מעניינים הם אלו שאנו מעזים לטייל בתוכנו.